De Visserijdagen zijn een gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met
Harlingen , een van de Friese Elf Steden. Niet alleen biedt Harlingen tijdens die dagen volop activiteiten voor jong en oud, tijdensde Visserijdagen versterken heden en verleden elkaar optimaal.
Harlingen is vandaag de dag een stad met rond de 15.500 inwoners en is gelegen aan de Waddenzee. De geschiedenis van Harlingen wordt op een overzichtelijke manier in beeld gebracht in gemeentemuseum Het Hannemahuis. In diverse stijlkamers kan men het leven van vroeger ervaren.
Ook wordt de bezoeker uitgenodigd nader kennis te maken met de wereldwijd bekende aardewerk- en tegelindustrie uit Harlingen, een ‘kunstvorm’ die ook vandaag de dag nog in de havenstad wordt beoefend. Behalve mooie verzamelingen zilver en schilderijen staat Het Hannemahuis ook bekend
om de aandacht die aan de in Harlingen geboren en getogen schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) wordt besteed. Zijn complete werk is in eerste druk in Het Hannemahuis te vinden. Tijdelijke tentoonstellingen completeren het ‘aanbod’ van het Harlinger gemeentemuseum.
In Harlingen zijn echter niet alleen in het museum tal van herinneringen aan het verleden bewaard gebleven. Al wandelend door de stad ziet men vele monumentale gebouwen. Niet voor niets is Harlingen een van de – zo niet de – monumentrijkste stad in Nederland. Bijzondere aandacht vragen de prachtige Noorderhaven, met onder andere het gemeentehuis uit 1730, en de Zoutsloot. De Zoutsloot is een voormalige ‘achterbuurt’ die mede dankzij de Hein
Buismanstichting en de inspanning van vele particulieren geheel is gerestaureerd en in de huidige vorm landelijke faam geniet.
Kortom, de voormalige admiraliteitsstad wordt tijdens de Visserijdagen nog aantrekkelijker om te bezoeken. Harlingen is echter altijd een kort of lang bezoek waard, om te genieten van het leven in het heden met een snufje verleden.