Visserijdagen 2024: ouderwets en gezellig

Visserijdagen 2024: ouderwets en gezellig

Nog eenmaal wil de Stichting Visserijdagen u meenemen naar de inmiddels afgelopen
Visserijdagen die dit jaar maar liefst vijf dagen duurden.
In onderstaande samenvatting leest de hoogtepunten, verluchtigd met een aantal mooie foto’s. 


Woensdag 28 augustus

Begon vorig jaar de eerste dag wat regenachtig, nu was het meteen de zon die niet alleen vandaag, maar ook de dagen daarna zich van haar beste kant zou laten zien.
Een zeer warme dag, maar gelukkig had het politiekaatsen, dat nu wel doorging, daar geen last van en kon er door de zes parturen volop gekaatst worden. Inmiddels was het goed warm, toen om half vier Lorenzo de Robles op het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats het talrijke publiek dat de schaduw al had opgezocht mocht verwelkomen. Op sien Harlingers, waarbij de Harlinger humor niet ontbrak. Deze keer werden de toeschouwers meegenomen in het verre, maar ook het recente verleden, waarbij Walle Geertsje, Hotse Schuil, de Tobbedanser en Anton Wachter als standbeeld een erehaag vormen ter verwelkoming van Stadhouder Caspar de Robles en
burgemeester Ina Sjerps, die uit de Poort van Caspar (gemaakt door Jacob Roorda) tevoorschijn kwamen.
Geen echte toespraken dit keer, maar een vraaggesprek met beiden afgewisseld met een mix van Harlinger liedjes. Vocaal en instrumentaal ten gehore gebracht door Gerrie en Auke. Mede dankzij toneelgroep Contact werd dit een verrassende opening met lovende reacties. Daarna maakte Stadhouder Caspar (voorzitter Jules Dutrieux) de winnaar van de mooist versierde straat bekend. En die eer is dit jaar voor de Noordooster Singel, een nieuwkomer, maar wel een terechte winnaar. Verrassend was het optreden van Dilana Smith & Black Fox Voodoo. Nu weer terug in Nederland met haar unieke stem en dynamische podiumaanwezigheid heeft ze een indrukwekkende internationale carrière opgebouwd, werd dit concert een mooie afsluiting van het dagprogramma. Rond de klok van half zeven stroomde het kaatsveld vol voor de demonstratie van de roofvogels uit Lunteren met Bettine van de Brink als charmante ladyspeaker. Een uur lang wist zij het talrijke publiek te boeien met haar verhaal en wat er allemaal komt kijken bij opvoeden, trainen en demonstreren van allerlei soorten roofvogels van klein tot groot. Samen met haar partner Gerard als valkenier weten zij oud, maar vooral de jeugd een perfecte show voor te toveren. Rond datzelfde tijdstip begon ook de Visserijdagenloop. Vanwege de warmte was een extra waterpunt geplaatst, waar dankbaar gebruik van gemaakt werd door wat minder lopers dan vorig jaar. Maar daar was de temperatuur debet aan.

Tot slot volgde die dag nog de Harlinger avond met als smaakmakers Dilana Smith en Maarten Peters. De geliefde Nederlandse singersongwriter van o.a. de Frank Boeijen groep en Best of Britain. Natuurlijk ontbrak deze avond de Hubert Heeringaband niet, bekend van hun veelzijdigheid en energieke optredens. Helaas geen nieuw talent, maar wel Hans en Renske van de band Winstone, zanger Dirk Kracht en Ronnie van de band Op Sien Plaats waren ook nu weer van de partij met een mix van lokale en bekende covers.
Donderdag 29 augustus
Nieuw dit jaar was het prikkelarm kermisuurtje. Aangepaste muziek en minder felle flitslampen voor mensen die daar niet zo goed tegen kunnen. Het was ook de dag van de zomerbraderie met tal van kraampjes in het centrum. Ook de rode loper was weer uitgelegd voor de Whats new in Town modeshow. Het overgrote deel van het daarbij aanwezige publiek was natuurlijk vrouw, want die zijn altijd benieuwd wat de herfst en wintermode dit jaar gaat brengen. In vlot tempo werd dat geshowd door kinderen, jongere en oudere dames en last but not least ook heren. Was de Voorstraat het domein van de grote mensen braderie, de Kleine Bredeplaats was deze middag voor de kinderen, die naar hartenlust deel konden nemen aan het straattekenen of het verkopen van leuke spulletjes. Maar ook de jazzliefhebbers kwamen die middag aan hun trekken bij It Skûtsje en bij Anton Wachter. Heerlijke muziek om naar te luisteren, onder het genot van. Ook nieuw dit jaar was de geveltocht, die in samenwerking met de Stichting Stadsgidsen georganiseerd was. Dat werd een succes want de deelname was maximaal. Vlakbij de mooi gerestaureerde Kerkpoortsbrug werd er fanatiek gestreden door 28 klompzeilers om de wisselprijs die in de Harlinger klasse te winnen viel. Het begin van de avond werd de feestelijke stadswandeling voor mensen met een beperking gehouden. En wat hebben ze genoten. Hoogtepunt van deze dag was weer het optreden van het Douaneorkest in het Entrepôtgebouw. Inmiddels voor de achtste keer o.l.v. de sympatieke dirigent Björn Bus. Ondanks een prijsverhoging was ook deze voorstelling snel uitverkocht met deze keer als gastzangeres Brigitte Heitzer, die in de musical Evita de hoofdrol speelt. Ook uit ZuidLimburg afkomstig, met een vlotte babbel en een dijk van een stem. Huil niet om mij Argentina mocht daarbij niet ontbreken. En als het aan Brigitte ligt, komt zij zeker nog een keer terug.

Vrijdag 30 augustus
Terwijl de jeugd zich in morgenuren vermaakte in circus Salto met hun nieuwe programma, bestond het middagprogramma uit Friese en Spaanse folkore. Nieuw dit jaar was een optreden van de Fryske Dûnsers, een van de laatste dansgroepen die Friesland nog rijk is. Daarbij zouden zij de dansen van toen op het podium uitvoeren, maar omdat dit te klein bleek, werd er op straat gedanst als opwarmer voor het ringsteken door de sjezen met de Friese paarden. Elf combinaties gingen de strijd aan, wie van hen de fraai beschilderde Makkumer schaal mee naar huis mocht nemen. De folkloristische middag werd besloten met de Flamencodansers van Kadri Merimaa uit
Leeuwarden. Ditmaal niet met alleen dames, maar ook drie heren zorgden voor het nodige Spaanse temperament. Even kort onderbroken door de met loeiende sirenes passerende brandweerwagens, onderweg naar de brandweerestafette. Het avondprogramma bestond uit het Sluisconcert met de groep Latinella met swingende muziek. En onder het genot van een drankje was het goed vertoeven daar aan de Rommelhaven. Was het Sluisconcert terug van weggeweest, de in het Entrepôt gehouden pubquiz was geheel nieuw in het programma. En met succes, want bijna 200 enthousiaste pubquizzers wisten zich uitstekend te vermaken onder het genot van een hapje en een drankje. Makkelijk waren de vragen niet altijd en ook de muziekfragmenten en dia’s leverden soms verrassende antwoorden op. Uiteindelijk was het team Achter de Schouwburg het slimste.


Zaterdag 31 augustus

Ook dit jaar was de Willemshaven omgetoverd tot een plein vol activiteiten, met name door de civiele en militaire overheden.
Genoeg te zien en te beleven, zoals de redding demonstratie van de Leonardo AW189 helikopter van de kustwacht. Goed zichtbaar voor iedereen en indrukwekkend. Naast de overige demonstraties, een draaimolen en een kindertrein en was er volop gelegenheid tot het eten van mossels en visjes met muzikale begeleiding van twee shantykoren en twee steelbands. Terug naar het centrum, waar maar liefst zes Sambabands hun optredens op verschillende locaties verzorgden met als uitsmijter de finale op de Grote Bredeplaats. Maar ook daar had men aan belangstelling niet te klagen. Volle terrassen en overal gezelligheid. Want naast de talrijke kraampjes, deed de dit jaar voor het eerst gehouden Vintage bij de Grote Sluis het bijzonder goed. Aan het einde van de middag was het tijd voor de traditionele vlootschouw met het brengen van een groet aan het Statenjacht buitengaats. Mede dankzij het fantastische weer een prachtig, maar wel winderig vaartochtje, waar gelukkig dit jaar wat meer schepen meededen, waaronder de Harlinger vissers. En dan valt de avond en keert de rust terug op de Willemshaven en is het tijd voor het slotstuk op de Zuiderpier, het vuurwerk. Zoals te doen gebruikelijk weer vooraf gegaan door Mooie Stad aan het Wad van Wiebe van Dijk, waarna er weer een schitterend ecovuurwerk afgestoken werd.

Zondag 1 september
Ook wel de day after genoemd, met dit keer op het podium bij Anton Wachter de Hollandse middag en bij het Amsterdamse repertoire, kwam de stemming er goed in. Evenals op de Grote Bredeplaats en bij het Brouwdok waar naast muziek ook food aanwezig was. De dag werd waardig besloten met de Visserijdagendienst op het Havenplein met medewerking van De Skuumkoppen en Salvation Brass van het Leger des Heils. Tot zover dit overzicht, waarin niet alles kon worden benoemd. Zoals Griet Wiersma en Krijn, die de ouderen in Wooncentrum Almenum en zorgcentrum De Spiker en De Batting wisten te vermaken. De grote kermis op de Schritsen, die ondanks de hogere prijzen, volop draaide, de fotoshoot en de roeiclinics. De stadswandelingen, die niet alleen nu, maar door het jaar heen, altijd in trek zijn. Het was er weer allemaal. Het bestuur van de Visserijdagen is meer dan tevreden, dankzij de inzet van al haar vrijwilligers, sponsors, onze gemeente, onze stadgenoten en al degenen die hun bijdragen hebben geleverd aan deze fantastische dagen, die zonder wanklank zijn verlopen. Bedankt en volgend jaar doen we het weer. Maar dan nog leuker!
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.