Visserijdagennieuws: Een prachtig programma op zaterdag (deel 2)

Visserijdagennieuws: Een prachtig programma op zaterdag (deel 2)

In deze rubriek wil de Stichting Visserijdagen u op de hoogte houden van de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de 63ste Visserijdagen georganiseerd gaan worden. Niet vier zoals te doen gebruikelijk, maar dit jaar zijn er maar liefst vijf dagen. Evenals in 1984 toen Harlingen haar 750-jarig bestaan vierde. Naast de op 23 augustus te verschijnen Visserijdagenkrant wil het bestuur van deze stichting deze dagen nog breder onder de aandacht te brengen van alle inwoners van onze gemeente. Hieronder alvast een greep uit wat u deze dagen kunt verwachten met bestaande en een aantal nieuwe programma-onderdelen.

Door Laurens Posthumus

Een hele dag vol activiteiten, zowel in de binnenstad, maar ook op de Willemshaven. Maar omdat al die activiteiten niet in één keer op deze pagina passen hebben wij het nieuws van die dag in twee afleveringen verdeeld, waarvan vandaag de tweede en laatste. Maar we beginnen met een kleine rectificatie voor wat betreft de naamvermelding van de foto’s in de vorige aflevering. Die waren van Dorus Breidenbach en Ellen de Vries. Met uitzondering van de overzichtsfoto hulpdiensten. Die was van Gea Neijsen.

’Vintage rond de Sluis’
Dit wordt een bruisende ontmoetingsplek voor lokale makers, vintagefanaten en gezelligheidszoekers tijdens de Visserijdagen. Stel je voor: rondom de Rommelhaven en het Noordijs tientallen kramen vol prachtige, originele, hippe en bijzondere items. Denk aan vintage hebbedingen, kleding, sieraden & accessoires, boeken, platen, snuisterijen, interieur, decoratie, kunst, design, retro, stekken/planten, industrieel, curiosa, brocante, bric-à-brac en méér. Een plek waar vintage parels en unieke schatten ontdekt worden. Het is de perfecte gelegenheid om jouw creaties en vondsten te presenteren aan een breed publiek dat op zoek is naar iets bijzonders.  De voorspelling is glashelder: niemand gaat met lege handen naar huis! Kom langs, doe mee, struin rond en ontdek de mooiste schatten op ‘Vintage rond de Sluis’! Helaas is het geen vrijmarkt en moet u – voor zover er plaats is – zich inschrijven via www.bengevenementen.nl

Bonte markt
En mocht u nog niet uitgestruund zijn dan is er ook nog diezelfde dag een bonte markt op de Voorstraat, Kleine Bredeplaats, Havenplein en Zuiderhaven ZZ met een doorloop naar Dokkade en Open Dag op de Willemshaven. Op deze markt zorgt een vrolijke mix van verschillende soorten producten voor een fijne sfeer en gezelligheid. Je vindt er echt van alles op het gebied van o.a. mode, vintage, interieur, kunst, outdoor, lifestyle & beauty, antiek & curiosa, 2e hands boeken & platen, watersport & scheepsartikelen en vrije tijd. Deelnemers verkopen met passie en liefde hun product. Binnen het gehele marktgebied is er ruimte voor cultuur, ambacht, workshops en foodtrucks!

Stedelijke Muziekvereniging Harlingen
Was het vorig jaar muziekvereniging Hosanna, deze keer mag de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen vanaf 11.30 uur de opwarmer voor het Sambafestival verzorgen op het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats. Het Stedelijke, zoals dat in Harlingen nog steeds genoemd wordt staat zeker garant voor een uurtje swingende blaasmuziek.

 Sambafestival in het centrum en op de Willemshaven
Voor de zesde opeenvolgende keer worden bezoekers van de Visserijdagen weer ondergedompeld in tropische sferen op het Sambafestival van het Noorden. Op verschillende locaties in het centrum, maar ook op de Willemshaven zwepen vanaf 12.00 uur de dampende Sambabands het publiek op en natuurlijk ontbreken de Swingende Braziliaanse danseressen niet.  Rond de klok van 16.30 uur volgt er dan nog een gezamenlijk optreden van alle bands op de Grote Bredeplaats. Zie daarvoor het speelschema. De bands dit  jaar mee doen zijn, Batala Netherlands , Outra Vez!, Caramba!, Bateria Unidos d’Alcmaria, BaM Percussie, Sambagroep UMOJA.

 Batala is een goede bekende van ons festival deze uit Tilburg afkomstige band is onderdeel van een internationale samba reggae Percussie Familie. De muziek en de ritmes worden gecomponeerd in Salvador de Bahia in het noordoosten van Brazilië.  De naam Batala is een combinatie van de uitdrukking “bateu lá” wat betekent “het raken” in het Portugees. Met hun prachtige kleding maken ze het plaatje compleet, een band die niet mag missen.

Outra Vez! is een Nijmeegse sambaband die al 21 jaar garant staat voor energieke en opzwepende Afro-Braziliaanse percussiemuziek. Wij maken overal een feest van. Ons motto luidt dan ook niet voor niets: We Samba Your Party! Al jaren wilden ze graag naar Harlingen komen en wij zijn heel blij dat het dit jaar zover is, want voor de allereerste keer zijn ze erbij!

Ook uit Tilburg komt de band Caramba! Deze Afro-Braziliaanse percussieband bestaat sinds 2000. In enkele jaren groeide Caramba! uit tot een bekend fenomeen in het zuiden van Nederland. Dankzij de speelstijl en uitstraling, wordt er bij ieder optreden gezorgd voor een 9 op de schaal van Richter.
De speelstijl van Caramba! laat zich het best omschrijven als “Freestyle Afro-Braziliaanse Percussie”: Afro-Braziliaans, met name samba en samba-reggae, aangevuld met arrangementen van hedendaagse percussienummers.
Caramba! onderscheidt haarzelf door haar speelstijl; kwaliteit staat hoog in het vaandel, maar het maken van plezier nog nét iets hoger.

Zijn er dan helemaal geen bands in Friesland? Jazeker wel bijvoorbeeld BaM percussie! Uit onder andere Heerenveen en Joure, onder leiding van Reinaldo Gaia Braziliaan in hart en nieren, zullen deze swingende trommelaars u met de surdo’s en caixa’s vermaken met ritmische klanken.

Bateria Unidos d’Alcmaria is een vaste waarde op het festival ze zijn alle edities erbij geweest en daar zijn we heel blij mee. Deze band uit Alkmaar speelt swingende Braziliaanse samba en heeft opzwepende nummers in het repertoire.

Een band die er dit jaar voor het eerst bij is  Sambagroep UMOJA. Deze band staat onder leiding van mestra Mireille Linger. Mireille is van MLPercussion (MLP). Deze sambaschool bestaat sinds 2004 en geeft onderwijs in Braziliaanse percussie (trommelen), maar ook workshops en maakt ze met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt Braziliaanse instrumenten.  U kunt deze band en de gemaakte instrumenten zien en horen op de Grote Bredeplaats.

Tenslotte zal Samanta Linger  van Sambastyle met haar danseressen zorgen voor die swingende sambasfeer. Kortom de binnenstad van Harlingen zal de sfeer hebben van Carnaval in Rio.

Vaar mee met de Vlootschouw
Zolang de Visserijdagen bestaan is er ook altijd een vlootschouw geweest met versierde vissersschepen en andere gepavoiseerde schepen. hoopt de organisatie dat dit jaar voor het eerst ook de bruine zeilvaart een aantal schepen laat meevaren, waardoor het geheel weer een mooie armada vormt bij het ronden van de boeier Friso, beter bekend als het Statenjacht. Als u wilt mag u meevaren, echter wel in overleg met de schipper. Zorg ervoor wel op tijd te zijn op het tweede deel van de Zuiderhaven, want om vijf uur worden de trossen losgegooid voor – als het weer meezit – een prachtig vaartochtje.

 Groots EcoColor vuurwerk op de Zuiderpier
Weet u het nog? Het vuurwerk op de Noorderhaven naast de Leeuwenbrug. Niet zonder gevaar voor de toeschouwers, die bij nagenoeg windstil weer de restanten op hun hoofd en kleding kregen. Die tijd is voorbij en sindsdien is het vuurwerk op de Zuiderpier, met uitzondering van een aantal jaren geleden toen een grote renovatie aan deze pier het vuurwerk op de Noorderpier afgestoken werd. Steevast om half tien en vooraf gegaan door Wiebe van Dijk met Mooie stad aan het Wad. Dan klinkt de eerste knal en zijn de ooooh’s en aaaah’s gedurende twintig minuten van de duizenden toeschouwers vanaf de keermuur en de Willemshaven niet van de lucht. Een spektakel dat het met het jaar mooier en vooral kleurrijker wordt.

Maar wie is het bedrijf en zijn de mensen achter deze jaarlijkse show?
Dream Fireworks is sinds 2004 een professioneel en dynamisch bedrijf, met de grote vuurwerk-evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse en het Oudejaarsvuurwerk op de Erasmusbrug.  Het  bedrijf bestaat uit Frits Pen (creatief ontwerper), Jolanda Pen (kantoorregie) en Roy Bruinsma (praktische uitvoering) Met één gemene deler: vuurwerk zit ons allen in het bloed! Aangevuld met een enthousiast team van KIWA gecertificeerde medewerkers, die allemaal een gedegen vuurwerk opleiding hebben gehad.

Ook dit jaar staan zij weer garant voor een schitterende vuurwerkshow, daarbij alleen gebruikmakend van EcoColor vuurwerk. Hierbij worden de zware metalen vervangen door het gebruik van niet giftige stoffen.  Dit resulteert sinds kort in rood, oranje, violet, paars, roze, groene en witte effecten. Alle kleuren van de regenboog en milieuvriendelijk.

Voorverkoop toegangskaarten
Ook dit jaar is er weer een voorverkoop van een tweetal toegangskaarten en wel voor het circus Salto op vrijdag 30 augustus (9.30 of 11.00 uur). Kosten 5 euro per persoon en het Douaneorkest op donderdag 29 augustus in het Entrepôtgebouw. De zaal gaat open om 19.00 uur en de aanvang is 19.30 uur. Een kaartje kost 10 euro inclusief consumptie. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) op de Grote Bredeplaats van 10-17.00 uur , m.u.v. zondag (15.00 uur) en vrijdag (16.00 uur).

Visserijdagenloterij met deze keer vier prijzen (in kader)
Een vast terugkerend onderdeel van de Visserijdagen is de Visserijdagenloterij. Niet meer met twee elektrische fietsen zoals vorig jaar. Voor dit jaar zijn er maar liefst vier prijzen te winnen, waaronder een elektrische fiets t.w.v. maar liefst 1500 euro (Benn Fietsen), een warmtepompdroger t.w.v. 750 euro, een 55 inch Samsung TV van 500 euro en een infrarood verwarmingspaneel van 250 euro (Expert Harlingen). Ook nu zijn de loten 2 euro per stuk en reeds verkrijgbaar bij TIP op de Grote Bredeplaats en zaterdag 24 en 31 augustus op de markt bij de kraam van de Visserijdagen.

Zondag 1 september
Nieuw in het programma is de zondag van de Visserijdagen. Met nog eenmaal de kermis, muziek en streetacts op twee locaties in het Centrum en op de Willemshaven. En tot slot de Visserijdagendienst op het Havenplein.

Kermis op de Schritsen en de Grote Ossenmarkt
Vanaf 13.00 tot 18.00 uur kan jong en oud nog een keer hun rondjes draaien in de vele attracties die op deze visserijdagenkermis staan.

Muziek op drie locaties
Het is die middag niet alleen kermismuziek waar u naar kunt luisteren, ook op het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats is muziek door Lazy Sunday en een Hollandse middag em de Zwoele Zondag met straatacts en met Boy Levi en Hans Kap op het podium bij Anton Wachter.En houdt u van Buitendijks Ite & Geniete dan moet u op de Willemshaven zijn. Laat u die middag verrassen en wel tussen 14.00 en 18.00 uur.

Visserijdagendienst op het Havenplein
Als om 19.00 uur het feestgewoel tot rust is gekomen kunt u op het Havenplein tot bezinning komen tijdens de door Het Pastoresconvent georganiseerde Visserijdagendienst, m.m.v. de Skuumkoppen en de Salvation Brass van het Leger de Heils.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.