Visserijdagennieuws: programma woensdag bekend!

Visserijdagennieuws: programma woensdag bekend!

In deze rubriek wil de Stichting Visserijdagen u op de hoogte houden van de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de 63ste Visserijdagen georganiseerd gaan worden. Niet vier zoals te doen gebruikelijk, maar dit jaar zijn er maar liefst vijf dagen. Evenals in 1984 toen Harlingen haar 750-jarig bestaan vierde. Naast de op 23 augustus te verschijnen Visserijdagenkrant wil het bestuur van deze stichting deze dagen nog breder onder de aandacht te brengen van alle inwoners van onze gemeente. Hieronder alvast een greep uit wat u deze dagen kunt verwachten met bestaande en een aantal nieuwe programma-onderdelen. Te beginnen op 28 augustus.

 Door Laurens Posthumus        

Opening 63ste Visserijdagen
De opening van de 63ste Visserijdagen is dit jaar om 15.30 uur op het Hoofdpodium op de Grote Bredeplaats. Deze keer worden de toeschouwers meegenomen in het verre, maar ook het recente verleden. waarbij bekende Harlingers van vroeger een erehaag vormen ter verwelkoming van een belangrijke gast die veel voor onze stad betekend heeft. Te samen met onze burgemeester verricht onze gast hierna de openingshandeling en wordt de winnaar van de mooist versierde straat bekend gemaakt. Het geheel wordt muzikaal ondersteund door een mix van Harlinger liedjes met tot slot het optreden van het grootste koor van Harlingen.

Dilana Smith en de Hubert Heeringaband

Vanaf 16.00 uur is het dan tijd voor Dilana Smith die met haar unieke stem en dynamische podiumaanwezigheid een indrukwekkende internationale carrière heeft opgebouwd. Haar muziek, die elementen van rock, pop en soul combineert zal zeker te samen met de Hubert Heeringaband voor een onvergetelijke ervaring zorgen.

Wie heeft dit jaar de mooist versierde straat?
De eerste straten hebben zich al gemeld, maar we doen nogmaals een oproep om dit jaar uw straat extra te versieren. Daar is ook alle reden toe omdat dit jaar voor het eerst er maar liefst vijf Visserijdagen zijn. Reden genoeg om de vlaggetjes en alles wat maar met de visserij te maken heeft in uw straat op te hangen. Om daar wat meer eenheid in te krijgen worden bewoners sinds enige jaren uitgedaagd om hun straat of buurt dusdanig te versieren dat die in de prijzen valt. En die wil is er, gezien het feit dat het voor sommige straat- of buurtbewoners al een echte competitie is geworden.

Zo werd in 2019 de Aeluwelaan de grote winnaar. In 2022 ging de hoofdprijs naar de Kerkstraat. Geen onbekende, want ook in 2018 waren zij de terechte winnaar. Hadden in 2019 zich zeven straten aangemeld, in 2023 waren dat er tien met daarbij de Singelstraat als nieuwkomer, maar ook winnaar. Het aantal deelnemende straten zit dus in de lift en het bestuur verwacht dat nu de komende Visserijdagen maar liefst vijf dagen duren dit aantal nog vele keren groter zal zijn dan vorig jaar. Aan het versieren van uw straat of buurt zijn geen regels verbonden.

Zaak is wel, de verkeersveiligheid mag niet in het geding komen. Wordt het dit jaar weer een eigen thema, of een vrolijk versierde straat die in het teken staat van de visserijdagen? De keus is aan u.

Wint uw straat? Dan krijgt u van ons een VIP-arrangement aangeboden op de Regina Andrea tijdens de op zaterdag 31 augustus te houden vlootschouw. Stel ons niet teleur en doe mee. Aanmelden kan vanaf nu op info@visserijdagenharlingen.nl. Op dinsdagmiddag 27 augustus gaat de jury op pad om te bepalen welke straat dit jaar met de eer gaat strijken. De bekendmaking daarvan is direct na de opening van de Visserijdagen op woensdag 28 augustus rond de klok van vier uur op de Grote Bredeplaats.

 

Politiekaatswedstrijd
Een al jaren terugkerend programmaonderdeel op de eerste dag van de Visserijdagen. Een evenement dat u vorig jaar heeft moeten missen vanwege te weinig deelname.Daar lijkt het voor dit jaar weer op want bij het ter perse gaan van dit verslag komt organisator Broer de Jong nog wel zes parturen te kort om er een mooi kaatsfestijn van te maken. Zoals bij insiders bekend komen de parturen niet alleen uit Harlingen, maar ook uit Franeker en Bolsward. “Het is wederom de schoolvakantie die ons parten speelt. Geef de hoop nog niet op en hoop dat op die woensdagmorgen om 10.00 uur op het kaatsveld van Eendracht de eerste twee parturen in actie komen om te strijden voor de Lucas Sinnema-bokaal”, aldus Broer de Jong.

Kermis op de Schritsen

De volgende attracties, vermaakspellen en eetkramen zullen op deze Visserijdagenkermis komen te staan: Aqua blasta, Autoscooter, Booster, Break dance, Bussensport, Draaimolen, Dragon coaster, Eendjes vissen, Fun house, Gebakkraam, Grijpkranen, Kip, Lijntrek, Photo Booth, Pink date, Pusher, Schietsalon, Simulator, Snacks, Suikerspin. Trampoline & Tropical trip. Het is een spectaculaire kermis met vermaak en plezier voor iedereen waarbij de Schritsen optimaal wordt gebruikt. Nieuw dit jaar is dat de kermis ook op zondag 1 september zal draaien.

Prikkelvrijuurtje
Op donderdag 29 augustus zal de kermis tussen 13.00 en 14.00 uur draaien met begrensde muziek, zonder flitsende lampen en worden alle andere effecten met veel prikkels uitgezet. Hierdoor kunnen de personen die behoefte hebben aan een rustgevende kermis ook optimaal genieten.

Seniorenprogramma Almenum en De Spiker
Ondanks de sloop van het oude en de bouw van het nieuwe Wooncentrum Almenum kan er ook nog dit jaar een seniorenprogramma in het huidige Almenum worden gehouden voor de nog aanwezige bewoners. Aanvang 14.30 uur. Smaakmaker is niemand minder dan Griet Wiersma die jarenlang een avondvullend programma heeft gehad met goochelaar Minze Dijksma en good old Teake van der Meer. Hoewel ook zelf een dagje ouder, vindt Griet het nog steeds leuk om voor de oudere doelgroep haar liedjes en conferences te brengen in een eigen creatie. Krijn Dijkstra is ook dit jaar weer de muzikale smaakmaker voor de bewoners van De Spiker. Tot 2016 trad hij op met Jacob Dijkstra als Die Twa met menige hit in de Fryske Top 100. Nu weer alleen met een gezellige mix  van Friese en Nederlandse liedjes die door iedereen meegezongen kan worden. Aanvang is 15.00 uur.

Visserijdagenloop
De traditionele Visserijdagenloop wordt ook dit jaar voor de 37ste keer georganiseerd door de SV Friesland met start en finish op de parkeerplaats van sportpark FC Harlingen in het Oosterpark. Afstanden 5, 10 en 16 kilometer. De inschrijving is al van start gegaan via de site www.svfriesland.nl/evenementen en deze is open tot 27 augustus, daarna kan men vanaf 18.00 uur nog aanmelden in de kantine van de FC Harlingen waar de vooraanmelders ook hun startnummer op kunnen halen. Bij de FC Harlingen is voldoende kleed/douchegelegenheid en ook ruimte om te parkeren. Veel lopers uit de omgeving en uit Harlingen komen op de fiets. De routes zijn uitgezet door Anita en Jan van der Wal, beiden sportief en lid van SV Friesland, de route wordt aangegeven door middel van  met krijtkalkpijlen op de weg en bordjes.

o.a. de nieuwbouwwijk en komt men op de Pollendam en Atjetille. De kruispunten en oversteekplaatsen worden bewaakt door gecertificeerde verkeersregelaar, de EHBO-post is bij de start/finish en hebben contact met de vrijwilligers onderweg. De Gemeente Harlingen gaf toestemming voor dit hardloopevenement welke onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie wordt gehouden. Uitslagen, verslagen en fotoreportages komen na de loop op de site www.svfriesland.nl

Onderweg is er op de 16 km twee keer verzorging op 5½ km en  12½ km en de 10 km is er op de Ludingaweg na 5 km een waterpost. Na de finish is er warme bouillon, chocomelk, vruchtendrank en fruit. De route is uitgezet richting Kimswerd en Arum Achlum en terug naar Harlingen via rustig en verkeersarme binnenwegen. Voor de kortere afstanden heeft men mooie paden gevonden door

 

Roofvogeldemonstratie

Weer terug van geweest met twee bekende valkeniers uit Lunteren. En dan hebben wij het over Gerard en Bettine van de Brink die het hele jaar door actief zijn met hun grootste liefhebberij: de roofvogel. Inmiddels biedt hun park plaats aan 20 soorten roofvogels waarmee ze overal in Nederland demonstraties geven. Zo ook in Harlingen op het kaatsveld van de k.v. Eendracht vanaf 19.00 uur. Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus als u daar gebruik van wil maken, kom dan op tijd.

 

Harlinger feestavond wordt spectaculaire show
Goede wijn behoeft geen krans en dat geldt zeker voor de Harlinger feestavond op 28 augustus a.s. op het hoofdpodium van de Grote Bredeplaats. Waren de  voorgaande edities al een succes, met de organisatie van deze avond doen de organisatoren er nog een schepje bovenop en moet het geheel een spectaculaire show worden voor jong en oud. Smaakmakers zijn dit keer Dilana Smith die met haar unieke en dynamische podiumaanwezigheid en indrukwekkende internationale carrière heeft opgebouwd. Haar muziek ,die elementen van rock, pop en soul combineert, zal zeker voor een onvergetelijke ervaring zorgen. Dat kan eveneens gezegd worden van Maarten Peters, de geliefde Nederlandse singer-songwriter van o.a. de Frank Boeijen groep en Best of Britain. Hij staat bekend om zijn krachtige emotionele liedjes met vaak diep persoonlijke en maatschappelijke relevante thema’s. Natuurlijk ontbreekt ook deze avond de Hubert Heeringaband niet, bekend van hun veelzijdigheid en energieke optredens. Met een rijke geschiedenis in de muziekwereld weet deze band elke keer weer het publiek te betoveren. Terecht dat de leiding van deze avond wederom in hun handen is.

Tussendoor zijn er optredens van bekende plaatselijke artiesten zoals Hans en Renske van de band Winstone. Dit duo staat bekend om hun harmonieuze zang en meeslepende nummers. Een zanger die met zijn charismatische stem en energieke optredens het publiek altijd weet te boeien is zanger Dirk Kracht. Door het jaar heen is hij vaak te beluisteren in diverse plaatselijke horecazaken en vanavond wederom op de Harlinger feestavond. Ronnie van de band Op Sien Plaats is ook nu weer van de partij en met zijn band brengt hij weer een mix van lokale en bekende covers, wat altijd zorgt voor een feestelijke sfeer. Maar bij goede muziek hoort ook een goed geluid dat van topkwaliteit is en daar zorgt niemand minder voor dan Bennie Meijer van Visie Events, die daarnaast ook nog een optreden verzorgt. De organisatie kijkt er naar uit om samen met de vele bezoekers een geweldige start van de Visserijdagen 2024 te beleven. Mis het niet! En kom op woensdagavond om 19.00 uur naar de openingsavond op de Grote Bredeplaats voor een avond vol muziek en entertainment.

Voorverkoop toegangskaarten
Ook dit jaar is er weer een voorverkoop van een tweetal toegangskaarten en wel voor het circus Salto op vrijdag 30 augustus (9.30 of 11.00 uur). Kosten 5 euro per persoon en het Nederlands Douane Orkest op donderdag 29 augustus in het Entrepotgebouw. Aanvang 20.00 en een kaartje kost 10 euro inclusief consumptie. Kaarten zijn, zoals het nu staat, vanaf begin augustus verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) op de Grote Bredeplaats tijdens openingsuren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.