Visserijdagennieuws: Een prachtig programma op zaterdag (deel 1)

Visserijdagennieuws: Een prachtig programma op zaterdag (deel 1)

In deze rubriek wil de Stichting Visserijdagen u op de hoogte houden van de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de 63ste Visserijdagen georganiseerd gaan worden. Niet vier zoals te doen gebruikelijk, maar dit jaar zijn er maar liefst vijf dagen. Evenals in 1984 toen Harlingen haar 750-jarig bestaan vierde. Naast de op 23 augustus te verschijnen Visserijdagenkrant wil het bestuur van deze stichting deze dagen nog breder onder de aandacht te brengen van alle inwoners van onze gemeente. Hieronder alvast een greep uit wat u deze dagen kunt verwachten met bestaande en een aantal nieuwe programma-onderdelen.

Door Laurens Posthumus

Zaterdag 31 augustus

Een hele dag vol activiteiten, zowel in de binnenstad, maar ook op de Willemshaven. Maar omdat al die activiteiten niet in één keer op deze pagina passen verdelen wij het nieuws van die dag in twee afleveringen, waarvan vandaag de eerste.

Open dag Visserij op de Willemshaven
Dat was vorig jaar voor velen van ons even wennen, zo ook voor het bestuur. Immers jaar in jaar uit was de Visserijhaven het decor van de slotdag. Maar met het verdwijnen van de grote hal, was de Willemshaven het enige alternatief. En met succes, want alle activiteiten van die dag zijn ook dit jaar op loopafstand. Om te beginnen is de indeling van de Willemshaven zo gemaakt dat met name de overheden voldoende ruimte hebben voor hun stands en demonstraties. Maar ook het deel dat links van het Brouwdok ligt biedt voldoende vertier voor jong en oud. Daarbij ontbreken de bonte verzameling van nautische bedrijven uit de Visserijhaven niet, die op of aan de schepen werken. Want wat komt er  voor kijken als er olie uit het water gehaald moet worden en hoe ziet een scheepsmotor er uit? Kijk en bezie het met uw eigen ogen. En of dat allemaal nog niet genoeg is, breng dan een bezoek aan het bassin met modelschepen, waarmee jong en oud onder toezicht een proefvaartje

mogen maken. Over het gehele terrein staan marktkramen. Maar er is ook aan de inwendige mens gedacht, want Visserijdagen vieren zonder gerookt en gebakken vis en lekkere gekookte mosselen bestaat niet. Tegen een kleine vergoeding zijn ze die dag volop voorradig en kunt u al zittend op één van de terrasjes lekker smikkelen. Daarbij muzikaal ondersteund door de zang van een tweetal shantykoren. Zij worden daarbij in de middaguren afgewisseld door een steelband en een samba-band naast de treinwagon, die sinds kort nu ook een horecafunctie heeft.

 

Presentatie en demonstratie overheden
Dit jaar mogen we Rijkswaterstaat, Brandweer Fryslân, de Veiligheidsregio Fryslân, de Kustwacht en de KNRM, de Koninklijke Marine Roadshow, Vliegbasis Leeuwarden, Marechaussee, Land- en Luchtmacht, de Politie en de Douane weer verwelkomen met diverse eenheden, materieel en meerdere schepen. Uiteraard worden er wederom diverse spectaculaire presentaties verzorgd. Jammer genoeg hebben wij nog niet van elk onderdeel informatie mogen ontvangen zodat wij ons voor nu beperken tot de Brandweer, de Koninklijke Marine, de Politie te water en op het land en natuurlijk de Luchtmacht.

De Brandweer in actie (+ foto)
Vrijdagmiddag was er al een voorproefje met het defilé en aansluitend de behendigheidswedstrijden tussen de diverse korpsen rondom de Brandweerkazerne. Maar wilt u een keer met de brandweer in gesprek gaan of een brandweerwagen van binnen bekijken, dan heeft u zaterdag daar de kans voor op het daartoe speciaal ingerichte overheidsplein. Dat is toch een mooie gelegenheid nietwaar? En wil je zelf ook als vrijwilliger aan de slag? Dan kun je ook bij een van ons terecht voor meer informatie.

 

Ontdek de wereld van de Koninklijke Marine (+ foto’s)
Of je nu geïnteresseerd bent in een carrière bij de marine of gewoon nieuwsgierig bent naar het maritieme leven, De Marine Roadshow heeft voor iedereen iets te bieden. Bekijk een marineschip van binnen door middel van een VR-bril, stap in de beleveniscontainer, daag jezelf uit op hoogte of ga aan de slag met de hijskraan om een lading te lossen.
De Koninklijke Marine zet zich al ruim 500 jaar, wereldwijd, met vloot en mariniers in voor veiligheid op en vanuit zee. Onze vloot en mariniers worden ingezet om strategische zeeroutes te beschermen, om te helpen bij crisisbeheersingsoperaties en om te ondersteunen bij humanitaire hulpoperaties en rampen. En wanneer dat nodig is, komen we in actie. Met schepen, high-tech wapensystemen en speciaal getrainde mariniers. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Niet alleen speelt de marine internationaal een grote rol, maar ook in Nederland staat de marine altijd klaar. We ruimen explosieven, bestrijden terrorisme, voeren kustwachttaken uit en bieden ondersteuning bij nationale crises. Samen met onze onderhoudsmonteurs, artsen, geestelijke verzorgers,

vliegers, duikers, beveiligers, communicatie-experts en nog heel veel andere specialisten zetten we ons iedere dag in voor wat ons dierbaar is.

Door de Koninklijke Marine dichter bij huis te brengen, willen we een breder draagvlak in onze samenleving creëren. Het publiek kan terecht met allerlei vragen en onze enthousiaste collega’s staan klaar om ze te beantwoorden en je te inspireren met hun verhalen. Een unieke kans om de marine beter te leren kennen, plezier te hebben én zelf aan de slag te gaan. De Koninklijke Marine is voornemens de volgende onderdelen te presenteren tijdens dit evenement: Promotietent – Klimtoren – Belevingscontainer – VR Trailer – Duiktank met demonstraties van onze defensie duikgroep – Scheepshijskraan van DMI – Viking – Duikvaartuig van de Cerberusklasse – Twee VEVA Vaartuigen – Sleepboot De Noordzee – Taskforce Technische Dienst – Taskforce Logistieke Dienst – KM  Dus, wil jij weten meer weten over de marine? Kom dan naar de Willemshaven. We kijken ernaar uit om samen een onvergetelijke ervaring te creëren

Stap aan boord bij de politie
Heb je altijd al eens een keer aan boord willen stappen van een politieboot? Of wil je weten wat de politie te water allemaal doet? Kom dan bij ons langs op onze stand ervaar, bekijk en hoor je hoe het is om te werken bij de politie. Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Je ontmoet niet alleen de politiemensen uit de regio, je ziet ook van dichtbij de unieke voertuigen die wij gebruiken om specialistisch werk te kunnen doen. Neem een kijkje aan boord van een politieboot, stap in een gepantserde snelle politieauto of ervaar hoe het is om te werken vanuit een ME bus.  Agenten vertellen je bij de politiestand graag meer over hun werk in de omgeving van Harlingen. Een gebied waar de politie zowel op het land als op het water snel ter plaatse moet kunnen zijn. Heb jij interesse in werken bij de politie? Dan kun je bij de politiestand meteen met ons in gesprek. Bij de voorlichting bus vertellen we jou graag welke mogelijkheden er zijn en krijg je antwoord op je vragen over werken bij de politie. Enthousiast?  We ontmoeten je graag.

Vliegbasis Leeuwarden
Vliegbasis Leeuwarden ligt ten noorden van de Friese stad Leeuwarden en is één van de twee Nederlandse F-35 straaljagerbases. Daarnaast is het ook de thuisbasis van het onbemande vliegtuig MQ-9 Reaper die op dit moment in Curaçao vliegt. Ten slotte worden op deze vliegbasis talentvolle officieren opgeleid tot wapeninstructeurs in de Weapons Instroctur Course (WIC) en wordt hier jaarlijks de internationale oefening Frisian Flag georganiseerd.

Vanaf vliegbasis Leeuwarden oefenen F-35 vliegers dagelijks om ingezet te worden bij missies wereldwijd. Ze trainen in het verdedigen van het luchtruim en in het aanvallen van gronddoelen. Daarnaast wordt vanaf deze vliegbasis de MQ-9 Reaper bestuurd. Dit onbemande verkenningsvliegtuig kan overal in de wereld worden ingezet en bestuurd vanuit vliegbasis Leeuwarden. De verzamelde informatie levert een waardevolle bijdrage aan militaire missies. Ook kan de MQ-9 ondersteunen bij humanitaire missies of civiele autoriteiten. 24 uur per dag zijn op deze basis een vijftal squadrons actief, waarvan het 322ste de oudste is als jachtvlieg-squardon. Om een goede indruk te krijgen wat dit en de overige squadrons allemaal doen is een bezoek aan de voorlichtingsstand zeker de moeite waard. Want weet u nog hoe de Glolster Meteor eruit zag of de Hawker Hunter en de Starfighter als voorloper van de F-16 en de hedendaagse F-35.? Naast de militaire taken zijn er ook civiele taken en daar is het 922ste squadron voor verantwoordelijk zoals luchtverkeersleiding en meteorologie, maar ook de brandweer en de vogelwacht.

Sportfestijn met Beweegteam Harlingen (+ foto)
Beweegteam Harlingen is voortgekomen vanuit de Visserijdagen en Sport Friesland met een paar jaar geleden als eerste activiteit een kaatsmuur op de Willemshaven. Nu wordt dat op diezelfde Willemshaven een heel andere presentatie gegeven, bestaande uit een voetbal- en basketbalveld, een roeiapparaat en een heuse buikschuifbaan die gevuld met groene zeep voor de nodige hilariteit zal zorgen..

Nieuw is 3 x 3 unites, een populaire basketbalvorm. In plaats van vijf tegen vijf spelers, wordt er bij 3 x 3 basketball door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld en elke wedstrijd duurt maar tien minuten of als er 21 punten zijn gescoord. En met de gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs kan het niet anders dat deze vorm van basketball spelen alleen maar aan populariteit zal winnen. Vooral onder de jongeren. Maar er is ook graffititekenen voor de jeugd en dit alles zal muzikaal ondersteund worden. Tussen 10 en 15 uur kan men zich dan uitleven, waarbij de organisatie jongeren tussen 8 en 21 jaar als voornaamste doelgroep ziet. Dat houdt echter niet in dat ook andere leeftijden welkom zijn om op het speciaal daarvoor ingerichte sportplein hun sportieve prestaties te tonen.

Instuif Oud Harlingen
Ook dit jaar weer op de Waddenpromenade in het voormalig restaurant naast de verkeerstoren van de havendienst. Deze instuif blijft een publiekstrekker want ook nu zullen veel met name oudere Harlingers en oud-Harlingers een kijkje komen nemen hoe hun stadsje er in vroeger jaren uitzag. Foto’s van weleer, maar ook oude filmbeelden van toen. Vanaf 10.00 uur bent u welkom op deze instuif die vaak meer weg heeft van een reünie, waarbij de verhalen van vroeger veelvuldig onderwerp van gesprek zijn.

 

Voorverkoop toegangskaarten
Ook dit jaar is er weer een voorverkoop van een tweetal toegangskaarten en wel voor het circus Salto op vrijdag 30 augustus (9.30 of 11.00 uur). Kosten 5 euro per persoon en het Douaneorkest op donderdag 29 augustus in het Entrepôtgebouw. De zaal gaat open om 19.00 uur en de aanvang is 19.30 uur. Een kaartje kost 10 euro inclusief consumptie. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) op de Grote Bredeplaats van 10-17.00 uur , m.u.v. zondag (15.00 uur) en vrijdag (16.00 uur).

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.